Zeeduivel op een romig bloemkoolzalfje
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Zeeduivel op een romig Bloemkoolzalfje geserveerd
met Hooifrietjes en Noilly Prat Saus
Voorgerecht
13-5-2014
Ingrediënten:
Noilly prat saus:
2 sjalotjes
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
I knoflookteentje
I dl Noilly prat
5 dl gevogeltefond
100 gr boter, koud
Bloemkoolzalfje:
250 gr bloemkool
melk
water
peper & zout
Hooifrietjes:
300 gr grote, vastkokende,
aardappelen,
bv bintje
zonnebloemolie
zout
Garnering:
5 plakjes gerookt spek
Zeeduivel:
600 gr zeeduivelfilet ZV
peper & zout
boter
bereiding:
Sjalotjes schoonmaken, grof snijden en aanbakken in een
beetje boter samen met de laurierblaadjes, tijm en knoflook.
Blus af met Noilly prat en laat tot 1/3e inkoken. Doe er de
gevogeltefond bij en laat verder inkoken tot 11/2 dl. Doe de
saus door een fijne zeef. Monteer op met koude boter.
Breng op smaak met peper en zout.
Bloemkoolzalfje:
Snijd de bloemkool in gelijke stukken- Kook de bloemkool in
half water, half melk gaar met een snufje zout. Giet de
bloemkool af en laat uitlekken. Doe de bloemkool in de
blender of gebruik de staafmixer en druk het door een fijne
zeef. Breng op smaak met peper en zout.
Hooifrietjes:
Schil de aardappelen en snijd de aardappelen daarna met
de mandoline in fijne lange reepjes. Spoel af en dep ze dan
droog.
A la minute: Verhit zonnebloemolie in een steelpan
en bak er de hooifrietjes krokant in. Laat uitlekken op keukenpapier.
Strooi er een beetje zout over.
Garnering:
Halveer de plakjes in de lengte. Leg bakpapier op een
ovenplaat en leg daarop naast elkaar de plakjes spek. Dek
af met een vel bakpapier en zet daarop weer een ovenplaat.
Zet het zo ca.15 min in een hete oven van 180cC.
Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.
Zeeduivel:
Controleer de vis en portioneer haar in 10 gelijke moten.
Kruid de vis peper en zout. Bak de moten à la minute.
in porties voor op een hoog vuur aan en gaar ze dan op in
een ovenschaal in een hete oven van 100°C tot een kerntemperatuur van 55°C na.
Presentatie:
Maak een dikke ovale ring van bloemkoolzalf op middelgrote
warme borden. Vul het midden ervan met wat saus.
Plaats hierin/-op de moot vis en leg er een hoopje hooifrietjes
tegenaan.