Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht januari 2023 (10 personen)
Choucroute d’ Alsace
Ingrediënten
- 1 kilo (verse) zuurkool naturel
- 1 grote fijngesnipperde ui
- 50 gr ganzenvet (brengt de chef mee!)
- 2 teen knoflook
- 2 laurierblaadje
- 8 jeneverbessen
- 5 kruidnagelen
- 1 tl korianderzaden
- 250 gram (1 stuk) zuurkoolspek
- 250 gram (1 stuk) mager gerookt spek
- 600 gram (1 stuk of 10 dikke plakken) casselerrib
- 1/2 liter Elzasser (zoete) witte wijn
- 1/4 liter runderbouillon (blok)
- 10 bloemige grote aardappelen
- 2 verse slagersrookworsten
- 10 verse Frankfurters (slager)
- 10 chipolata-worstjes (slager)
- Zout, peper
Bereiding:
- Spoel de zuurkool onder koud water af en laat hem uitlekken.
- Smoor de ui in het ganzenvet in een grote braadpan met dikke bodem.
- Doe de zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij.
- Snij spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool.
- Schenk de Elzasser wijn en de bouillon erover.
- Laat met deksel op de pan op laag vuur 1,5 uur stoven.
- Schil de aardappelen, halveer ze en voeg ze na een uur stoven aan pan toe.
- Leg ook de rookworsten erop. Stoof nog 30 minuten.
- Rooster de Frankfurters in een grillpan of koekenpan.
- Wel de chipolata’s in een pan met bijna kokend water in ca. 5 minuten gaar.
Opmaak:
- Leg een laagje zuurkool op een bord.
- Verdeel daarover de aardappelen.
- Verdeel het vlees vervolgens over de borden en “garneer” met de worstjes.
LET OP:
Het is heel belangrijk om kwalitatief goede worstsoorten te hebben. Dus NIET de Unox- of andere fabrieksrookworsten of blik-Frankfurters. Deze zijn niet gerookt maar bevatten smaakstoffen en bevatten (in plaats van een velletje) een laagje gemalen varkensvel….