Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Bisque Kerstdiner 2018 (24 personen)

Bisque van rivierkreeftjes

 

Visbouillon

  • 2,5 liter water
  • 2 dl witte wijn
  • 1000 g visgraten
  • 300 g bouquet (geen wortel)
  • 10 g olie
  • Laurier
  • Peperkorrels (gekneusd)
  • Tijm

 

  • Snijd het bouquet fijn
  • Fruit het bouquet met de kruiden zachtjes aan in de olie, het bouquet niet laten kleuren
  • Voeg de gewassen graten toe
  • Blus het af met de witte wijn
  • Voeg het water toe en breng de bouillon bijna aan de kook (niet koken). Niet langer dan 30 minuten laten trekken
  • De bouillon passeren door een passeerdoek
  • Op smaak brengen en verder verwerken

 

Mirepoix

  • 20 gr wortel
  • 20 gr prei
  • 20 gr uien
  • 20 gr knolselderij
  • Gekneusde peperkorrels
  • Tijm
  • 100 gr roomboter
  • 120 gr bloem

 

  • Snijd alle groenten in zo fijn mogelijke brunoise
  • Laat de boter goed heet worden in een kleine pan, maar laat hem niet bruin worden
  • Fruit hierin de groenten aan, maar laat ze niet bruinen
  • Voeg de bloem toe en laat deze garen
  • Daarna de kruiden en specerijen toevoegen.
  • De mirepoix (nu roux) helemaal af laten koelen

 

De Bisque

  • 2 liter visbouillon (zie receptuur visbouillon)
  • 1500 g garnalenschillen/koppen
  • 400 g rivierkreeftenvlees
  • 25 g olie
  • 1 bos bieslook
  • 80 g mirepoix (zie onder)
  • 4 dl witte wijn
  • 1 dl cognac
  • 150 g tomatenpuree
  • 50 g maizena
  • 4 dl room
  • Peper, zout
  • Cayennepeper

 

  • Sauteer de garnalenschillen en koppen kort in de olie
  • Voeg de mirepoix toe en fruit deze aan
  • Voeg de tomatenpuree aan en ontzuur deze
  • Blus alles af met cognac en flambeer het geheel
  • Voeg de witte wijn toe en laat dit kort inkoken
  • Voeg de visbouillon toe en laat alles 10 minuten koken
  • Bind de soep met een lopend papje van de maizena en water
  • Passeer de soep door een puntzeef en voeg de room toe
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en cayennepeper

 

  • Verdeel het kreeftenvlees over 24 kommen of borden
  • Schenk er de warme bisque over
  • Strooi licht af met de gesneden bieslook