Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht juni 2019 (12 personen)
Gevulde appeltjes met olijfolie-ijs
- 200 g zwarte olijven zonder pit
- 500 ml suikerstroop (250 gram suiker en 250 ml water)
- 140 g rozijnen
- 140 g amandelmeel
- 12 kleine handappels (bijv. Elstar of Kanzi), geschild en uitgehold
- 150 g gesmolten boter
- 10 el lichtbruine basterdsuiker
- 150 g gepelde pistachenoten, geroosterd
- 1 bakje Honey Cress
- Olijfolie-ijs (zie extra recept)
- Schuimsaus van olijfolie (zie extra recept)
Olijfolie-ijs
- 250 g suiker
- 65 g honing
- 2 eetlepels citroensap
- 500 ml water
- 3½ g xanthaan (Herman)
- 125 ml olijfolie geïnfuseerd met vanille en kardemom (maakt Herman)
Schuimsaus van olijfolie
- 125 ml water
- 65 g suiker
- 1,5 g xanthaan (Herman)
- 50 ml olijfolie
Bereiding
- Kook de olijven 5 minuten op in de suikerstroop. Laat ze uitlekken.
- Pulseer 110 g van de olijven met de rozijnen in de foodprocessor, voeg het amandelmeel toe en draai tot een stevige spijsachtige structuur ontstaat.
- Vul de appeltjes met deze spijs.
- Kwast ze in met gesmolten boter en rol ze dan door de suiker zodat ze rondom met suiker bedekt zijn.
- Bak de appeltjes 15 minuten in een oven van 175ºC (pas op dat ze niet te ver garen en uit elkaar vallen).
- Draai de pistachenoten fijn.
Olijfolie-ijs
- Kook suiker met honing, citroensap en water op. Laat goed afkoelen.
- Voeg xanthaan toe en los deze op met de staafmixer.
- Voeg dan de olijfolie toe en emulgeer met de staafmixer.
- Draai er in de sorbetière een sorbet van. (Blijft vrij zacht, goed koud houden)
Schuimsaus van olijfolie
- Meng water, suiker en xanthaan met een staafmixer.
- Draai de olie erdoor.
- Doe over in een kidde en belucht met een patroon.
- Bewaar in de koeling tot gebruik.
Opmaak:
- Maak met een ring (Æ 7 cm) rondjes van de gemalen nootjes op de borden.
- Zet er een lauwwarm appeltje naast.
- Garneer het appeltje met Honey Cress.
- Maak een quenelle van olijfolie-ijs op de gemalen nootjes en leg de overige olijven erbij.
- Spuit een klein beetje van het schuim uit de kidde op het bord (het schuim vormt een saus, het blijft niet rechtop staan).
- Bestrooi de saus licht met de gemalen nootjes.