Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht januari 2020 (12 personen)

Hete bliksem met klassiek gegaarde kalfssukade

 

Ingrediënten Hete Bliksem

 

  • 800 gr aardappel, licht kruimig
  • 800 gr Granny Smith appels (drooggekookt)
  • 300 gr Melk
  • 150 gr Olijfolie extra vierge
  • 20 gr Zout

 

Bereiding

  • Maak een puree van de gekookte aardappels en appels en maak smeuïg met de melk en de olijfolie. Breng op smaak met zout. 

Ingrediënten Kalfssukade

 

  • 1 Kalfssukade (totaal 1200 gram, desnoods in 2 stukken)
  • 2 Blaadjes laurier
  • 1 liter rode wijn
  • 3 st kruidnagels
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 1 takje tijm
  • 5 gram zout

 

Bereiding

  • Maak de sukade schoon door deze (indien nodig) te ontvliezen.
  • Breng alle overige ingrediënten samen aan de kook.
  • Voeg de kalf sukade toe en laat tegen de kook aan garen tot deze mooi zacht en gaar is, maar nog niet uit elkaar valt.
  • Haal de sukade uit de vloeistof en koel terug tot 3°C.
  • Kook de vloeistof in tot jus dikte.
  • Snijd 12 plakken van de sukade.
  • Bak aan in wat boter en glaceer met de jus.
  • Serveer direct.

Opmaak:

  • Neem voorverwarmde borden:
  • Maak in het midden van het bord (met een spuitzak) een mooie bergje van de hete bliksem
  • Leg hier schuin tegenaan een lapje sukade, doe een lepeltje van de jus op het vlees en druppel wat van de jus rond de hete bliksem.