Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht juni 2023 (10 personen)
Snoekbaars met gerookte botersaus, kruidenmousse en Nori lak
Ingrediënten
- 10 stukken snoekbaarsfilet van 180 gram (LET OP: op tijd bestellen!!!)
- 500 gr visgraten (liefst van de snoekbaars, maar andere zijn ook prima)
- 2 stengels bleekselderij
- ½ ui
- 100 gr champignons
- 2 steranijs
- 2 laurierblaadjes
- 100 ml room
- 125 gr gezouten roomboter
- 2 limoenen
- Zout
- Rookmot en rookpan (brengt chef mee)
- 1 kg spinazie
- 400 gr zeekraal
- 2 bos peterselie
- 1 bos bieslook
- 200 ml olijfolie
- 80 gr sojasaus
- 60 gr bruine suiker
- 100 gr mirin
- 50 gr saké (of droge sherry)
- 1 vel nori
Bereiding:
Gerookte boter
Doe de gezouten boter op een platte schaal met hoge rand
- Doe de houtmot in de rookpan
- Plaats het schaaltje boter op het rekje in de rookpan
- Plaats de rookpan op het vuur totdat de rook naar buiten komt, sluit het deksel en laat de pan ongeveer 5 minuten op het vuur staan
- Plaats daarna het schaaltje boter in de koeling tot gebruik
Nori lak
- Doe de sojasaus, bruine suiker, saké en mirin in een steelpan
- Verbrokkel hierin de nori
- Zet het pannetje op het vuur en laat inkoken tot een stevige saus
- Als deze is afgekoeld heb je de lak!
Kruidenolie
- Doe ½ bos peterselie (met steeltjes) en ½ bos bieslook in een hoge kan en schenk er 200 ml olijfolie bij
- Maak de kruiden fijn met de staafmixer en laat het geheel dan 10 minuten staan
- Schenk de olie door een fijne zeef en zet apart
Kruidenmousse
- Blancheer de spinazie, zeekraal, 1 bos peterselie en 1 bos bieslook in een HEEEELE grote pan met kokend flink gezouten water.
- Koel direct terug met ijswater.
- Laat goed uitlekken en snijd / blender het geheel tot een puree.
Botersaus
- Spoel de visgraten af onder koud water en doe ze in een grote diepe pan
- Snijd de bleekselderij, ui, champignons en peterselie en voeg toe aan de visgraten
- Schenk er 1,5 liter water op, zorg dat alles goed onder staat
- Breng op smaak met zout, laurier en steranijs
- Verwarm de bouillon en schuim tussendoor regelmatig af met een schuimspaan
- Kook 20 minuten op laag vuur
- Schenk door een fijne zeef
- Zet de bouillon opnieuw op en voeg er de room aan toe
- Kook langzaam in tot de helft en voeg de koude gerookte boter in blokjes toe
- Breng op smaak met zeste van limoenschil en eventueel wat sap
Snoekbaars
- Bak de visfilets in een neutrale olie
- Bak ze eerst 3 minuten op de velkant
- Draai ze om, bak nog een minuut en zet dan het vuur uit. Laat de filets in de pan nagaren
Opmaak:
- Leg de vis op een groot bord, met de velkant boven
- EVENTUEEL kun je de velkant nog even blakeren met een gasbrander
- Smeer de velkant in met de norilak
- Maak er een mooie quenelle naast van de kruidenpuree
- Giet de botersaus rond de vis
- Laat er een paar druppels/streepjes van de kruidenolie in vallen