Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht april 2023 (10 personen)
Broodtaartje met appel, duif en jus
Ingrediënten
- 400 gr duivenborst
- 75 gr boter
- 1 st sjalot
- 0,5 st winterpeen
- 1 stengel bleekselderij
- 1,5 dl rode port
- 0,5 dl crème de cassis
- 3,5 dl gevogeltebouillon
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 40 gr kippenlever
- 1 takje tijm
- 0,5 dl room
- 75 gr gedroogde vijgen
- 100 gr rode ui (1 grote)
- 1,5 el basterdsuiker
- 2 st kruidnagel
- 1 el rode wijnazijn
- 0,6 dl water
- 10 plakken zuurdesembrood
- 150 gr Golden Delicious appels
- Sap van 1 citroen (van de amuse!)
- maïzena
Bereiding:
- Kruid de duivenborst met zout en peper
- Bak de borsten in boter ongeveer 2 min per kant
- Haal het vlees uit de pan en bewaar afgedekt in de koeling
- Bewaar de pan (met boter) voor de jus!
- Als de duif is afgekoeld, snijd hem dan in zo dun mogelijke plakken
- Bak de kleingesneden sjalot, wortel en bleekselderij met wat extra boter in de pan waarin de duif is gebakken
- Blus af met port en de crème de cassis
- Voeg de gevogeltebouillon toe en laat wat inkoken
- Zeef de jus en breng op smaak met peper en zout
- Snipper de ui zeer fijn.
- Bak de kippenlever met de ui en uitgeperste knoflook tot de kippenlever mooi bruin is
- Voeg dan te tijm en room toe en laat 3 min zachtjes koken
- Verwijder de tijm en pureer het mengsel met de staafmixer tot een gladde crème
- Breng op smaak met peper en zou en bewaar in de koeling
- Doe de vijgen in een kom en voeg zoveel kokend water toe tot ze onder staan.
- Week ze ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn
- Halveer de uien en snijd in dunne ringen
- Verhit wat boter in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de uienringen toe en bak ze in ongeveer 10 minuten zacht, zonder ze bruin te laten worden!
- Strooi de suiker over de uien en roer tot deze opgelost is
- Laat de vijgen uitlekken, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de ui, samen met de kruidnagels, peper en azijn
- Giet het water erbij, breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes stoven.
- Verwijder de kruidnagel en bewaar de chutney op de werkbank
- Snijd uit de plakken brood rondjes met een doorsnee van ongeveer 8 centimeter
- Besmeer de rondjes aan beide zijden dun met boter en toast ze in een oven van 185 graden lichtbruin
- Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor
- Snijd de appel doormidden en daarna in zo dun mogelijke plakjes
- Bewaar de plakjes in een bakje water met het citroensap
- Leg de broodrondjes op een ovenplaat
- Besmeer het brood met de kippenlever crème
- Beleg daarna (in roosvorm) met plakjes appel
- Leg er daarna (in roosvorm) de plakjes duif op
- Zet de broodjes 5 minuten in de oven (185 graden)
- Verwarm de jus en bind deze licht met de maïzena
- Leg de broodjes op een bord, schenk er de warme jus overheen
- Garneer met de chutney en eventueel wat overgebleven cress (van de amuse)