Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Hoofdgerecht  januari 2018 (10 personen)

Gegrilde zeebaars met kokoscurry

 

 

Ingrediënten:

Curry

  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 cm gember, geraspt
  • 3 el koolzaadolie
  • 2 serehstengels
  • 8 citroenblaadjes
  • 2 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 90 g rode Thaise currypasta
  • 800 ml kokosmelk
  • 300 ml visfond
  • 2 el bruine suiker

Vulling

  • 10 zeebaarsfilets (100 tot 125 gram p/st)
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 400 g Chinese kool, in reepjes
  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in plakjes
  • 200 g taugé
  • 2 rode paprika’s, in dunne reepjes
  • 2 el geroosterd zwart sesamzaad

 

Bereidingswijze

  1. Fruit de ui, knoflook en gember. Snijd de sereh in 3 stukken en kneus deze. Warm samen met 5 citroenblaadjes, de kaneel en steranijs een paar minuten mee met het uienmengsel. Voeg de currypasta toe en bak kort mee. Giet de kokosmelk en visfond erbij en roer de suiker erdoor. Laat 30 minuten zachtjes koken. Zeef de curry en duw zoveel mogelijk vocht uit het restant in de zeef.
  2. Snijd de chinese kool in dunne reepjes en wok deze even kort tot ze beetgaar zijn.
  3. Snijd het vel van de zeebaars een paar keer diagonaal in. Smeer de vis in met olie en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Gril de vis 3 minuten op de velkant op een hete grill en gaar daarna nog 1 minuut op de andere kant.
  4. Blancheer de taugé en paprika kort.
  5. Maak een spiegeltje van curry op het midden van een bord. Schep daarop twee eetlepels van de gewokte kool. Garneer met de taugé, paprika, komkommer en rode ui.
  6. Strooi de sesamzaadjes over het gerecht.