Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Amuse juni 2023 (10 personen)

Amuse van steak tartare op brioche met paddenstoelencrème

 

 

Ingrediënten

  • 200 gr ossenhaas GOED GEKOELD
  • 25 gr tomatenketchup
  • 15 gr Dijonmosterd
  • 4 sjalotten
  • 3 eidooiers
  • Olijfolie
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 250 gr champignons
  • 3 teentjes knoflook
  • 35 gr (sushi) azijn
  • 120 gr eiwit (4 eieren)
  • 3 aardappelen, geschild en in hele fijne brunoise
  • 5 sneetjes brioche brood
  • Roomboter
  • Oostindische kers of tuinkers (garnering)
  • Zonnebloemolie
  • Spuitzakken
  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Staafmixer



Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snijd in hele fijne (enkele millimeters) brunoise
  • Leg de blokjes in een kommetje en spoel net zo lang tot het water helder blijft
  • Droog de aardappelblokjes heel goed
  • Verhit olijfolie in een steelpannetje tot 180 graden
  • Frituur de aardappelblokjes goudbruin in deze olie (10 tot 12 minuten)
  • Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout. Zet apart

 

  • Boen de champignons schoon en snijd ze in plakjes
  • Pel de knoflook en 1 sjalot en snijd grof
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en voeg de champignons, sjalot en knoflook toe.
  • Bak op middelhoog vuur tot de champignons goudbruin zijn en al het vocht is verdampt
  • Draai het mengsel fijn met de staafmixer, schep de puree in een bakje en laat afkoelen in de koelkast

 

  • Snijd de ijskoude ossenhaas in dunne plakjes, snijd de plakjes vervolgens in reepjes en de reepjes weer in kleine blokjes.
  • Hak er daarna nog een keer doorheen met je mes tot alles heel fijn is
  • Pel de 3 sjalotten en hak ze zeer fijn
  • Meng het fijngesneden vlees met de sjalot, mosterd, ketchup, grof zeezout, peper en olijfolie. Proef regelmatig!
  • Voeg er tot slot de fijngesneden bieslook en de eidooier aan toe en meng alles goed
  • Proef of alles goed op smaak is en voeg eventueel nog wat mosterd of peper toe
  • Bewaar de tartaar gekoeld in een spuitzak

 

 

 

  • Verwijder de korstjes van de sneetjes brioche brood
  • Snijd het brood in reepjes van 5 x 2 cm (20 stuks)
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de briochereepjes rondom goudbruin
  • Laat uitlekken op keukenpapier

 

  • Spuit een laagje paddenstoelencrème op de briochereepjes. Breng eventueel op smaak met wat grof zout
  • Spuit daarop een laagje tartaar
  • Spuit daarop vervolgens nog een dun laagje paddenstoelencrème
  • Strijk alles glad met een paletmes
  • Strooi de aardappelkaantjes royaal over de amuses
  • Garneer eventueel met blad van Oostindische kers of tuinkers