Kaiserschmarrensalat mit Rumtopf Früchten
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Kaiserschmarrensalat mit Rumtopf Früchten
Nagerecht
8-10-2013
Ingrediënten:
50gr eidooier
150gr bloem
¼l melk
zeste van ½ citroen
Snufje zout
Scheutje rum
1 vanillestokje
50gr boter
2 el poedersuiker
Rumtopf:
50gr bruine suiker
1dl rum
3 sinaasappelen
2 appelen Gr. Sm
200gr kwetsen
100gr blauwe druiven
½ citroen
Citroensap
Vanille ijs.
Bereiding:
Klop de eidooiers dik en schuimig met de suiker en een
snufje zout. Klop hierna om en om een scheutje melk
en een beetje bloem erdoor. Roer door tot een glad
beslag ontstaat en roer er de citroenzestes, een
scheutje rum en de zaadjes van een uitgekrabd vanil-
lestokje door.
Sla het eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het
beslag. Verhit een steek boter in een koekenpan en
voeg ⅓ van het beslag toe. Bak de koek in een grote
pan op een laag vuur tot de onderzijde goudbruin is.
Doe nog wat boter in de pan en draai de koek om.
Bak ook deze zijde goudbruin en bak er nóg 2.
Pluk de koek in hapklare stukjes.
A la minute:
Bak de stukjes koek onder voortdurend
omscheppen 5 min. in wat boter.
Bevochtig de suiker met een el water en laat de suiker
karameliseren. Blus af met rum en voor zover nodig
met wat water. Roer door totdat de karamel geheel is
opgelost. Schil de sin. Appelen en snijd het vrucht-
vlees klein. Snijd ook de overige vruchten klein maar
herkenbaar en kook alles kort in de rum-karamel.
Laat even staan en proef af met, indien nodig, wat
sap van citroensap. Laat afkoelen.
Presentatie:
Verdeel de stokjes en de rumtopf over
over lauwwarme borden. Strooi wat poedersuiker over het geheel. Plaats een bolletje ijs in ’t midden ervan.