Kaiserschmarrensalat mit Rumtopf Früchten

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Kaiserschmarrensalat mit Rumtopf Früchten

Nagerecht

8-10-2013

 


Ingrediënten:

50gr       eidooier

150gr    bloem

¼l           melk

zeste van ½ citroen

Snufje       zout

Scheutje rum

1 vanillestokje

50gr boter          

2 el poedersuiker

 

Rumtopf:

50gr       bruine suiker

1dl         rum

3             sinaasappelen

2             appelen Gr. Sm

200gr    kwetsen

100gr    blauwe druiven

½            citroen

Citroensap

  Vanille ijs.

  

Bereiding:

Klop de eidooiers dik en schuimig met de suiker en een

snufje zout. Klop hierna om en om een scheutje melk

en een beetje bloem erdoor. Roer door tot een glad

beslag ontstaat en roer er de citroenzestes, een

scheutje rum en de zaadjes van een uitgekrabd vanil-

lestokje door.

 Sla het eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het

beslag. Verhit een steek boter in een koekenpan en

voeg ⅓ van het beslag toe. Bak de koek in een grote

pan op een laag vuur tot de onderzijde goudbruin is.

Doe nog wat boter in de pan en draai de koek om.

Bak ook deze zijde goudbruin en bak er nóg 2.

Pluk de koek in hapklare stukjes.

 

A la minute:

Bak de stukjes koek onder voortdurend

omscheppen 5 min. in wat boter.

Bevochtig de suiker met een el water en laat de suiker

karameliseren. Blus af met rum en voor zover nodig

met wat water. Roer door totdat de karamel geheel is

opgelost. Schil de sin. Appelen en snijd het vrucht-

vlees klein. Snijd ook de overige vruchten klein maar

herkenbaar en kook alles kort in de rum-karamel.

Laat even staan en proef af met, indien nodig, wat

sap van citroensap. Laat afkoelen.

 

Presentatie:

Verdeel de stokjes en de rumtopf over

over lauwwarme borden. Strooi wat poedersuiker over het geheel. Plaats een bolletje ijs in ’t midden ervan.