Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Dessert september 2020 (9 personen)

Tiramisú met Ponche Crema

 

 

  • 2 pakken lange vingers
  • 500 ml slagroom
  • 350 ml Ponche Crema (apart recept)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 koppen sterke koffie
  • 100 ml bruine rum
  • 1 tablet pure chocolade

 

 

Maak eerst de Ponche Crema!

 

Zet de koffie en laat deze afkoelen. Als deze is afgekoeld de rum erdoor roeren.

Voeg de vanillesuiker toe aan de slagroom en klop deze goed stijf.

Voeg daarna voorzichtig de Ponche Crema toe en voeg dit samen door voorzichtig de slagroom en de crème te “vouwen”.

Neem een flink rechthoekig blik of grote schaal. Doop de lange vingers 1 voor 1 (laat ze niet liggen, dan worden ze sponzig) in het koffiemengsel en leg ze strak naast elkaar op de bodem van de schaal. Maak de bodem zo helemaal vol.

Schep er een gedeelte van het Ponche-slagroommengsel erop.

Herhaal deze volgorde tot alles op is, maar zorg dat de bovenste laag Ponche-slagroom is.

Zet de schaal in de koelkast en laat MINIMAAL 2 uur opstijven.

 

Bestrooi het daarna met geschaafde of geraspte chocolade, snijd in 9 stukken en dien op met een glas Ponche Crema.

 

Ponche Crema

(2 liter, dan hebben we ook nog wat te drinken…)

 

4 blikken gecondenseerde melk (1,6 l)

10 eieren

1 tl nootmuskaat

2 el vanille-essence

500 ml bruine rum

2 el sterke koffie (van het recept hierboven)

 

Scheid de eidooiers van de eiwitten (eiwitten worden niet gebruikt)

Klop de eidooiers in een grote (vuurvaste) kom, totdat ze bijna wit van kleur zijn. Meng de eidooiers met de andere ingrediënten en roer alles goed door elkaar.

 

Verhit een grote pan met 500 ml water. Plaats de kom met de Ponche Crema in de pan en verwarm de Ponche au-bain-Marie (let op dat de kom met de Ponche het water NIET raakt!).

Blijf voortdurend kloppen, totdat de Ponche gaat stollen (bij ongeveer 80 graden). Zorg dat het mengsel niet gaat koken, want dan zal het schiften (en (nog erger) dan verdampt de alcohol…).

 

Laat de Ponche afkoelen voor verder gebruik.