Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert maart 2022 (10 personen)
Mousse van brie met cranberry-portsaus
Ingrediënten
- 7 blaadjes gelatine
- 700 gram brie
- 500 ml slagroom
- 2 sinaasappels, schoongeboend
- 65 gr boter
- 125 gr suiker
- 500 ml port
- 125 gr gedroogde cranberry’s
- 300 gr blauwe druiven
Gereedschap:
- 10 timbaaltjes / kleine glaasjes
Bereiding:
- Week de gelatine in ruim koud water
- Snijd de korst zo dun mogelijk van de brie
- Verwarm de brie in een pan met 100 ml slagroom, tot de kaas smelt
- Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en los deze, al roerend op in de warme kaasmassa. Laat afkoelen
- Klop de rest van de slagroom stijf en spatel dit door de afgekoelde kaasmassa. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet de timbaaltjes goed in.
- Schep de kaasmousse in de timbaaltjes en zet 1 uur in de koelkast (NIET in de vriezer: dan wordt de gelatine heel onaangenaam rubberachtig….)
- Trek of snijd dunne sliertjes van de schillen van de sinaasappel
- Kook de sliertjes 45 minuten in 150 ml water. Giet af en laat uitlekken
- Pers de sinaasappels uit
- Verwarm de boter met de suiker in een pan met dikke bodem tot het een hele lichte karamel wordt.
- Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de port en sinaasappelsap toe
- Kook dit al roerend in tot het een stroperige saus wordt
- Roer de cranberry’s erdoor en laat afkoelen
- Houd de onderkant van de timbaaltjes enkele tellen in heet water
- Maak de rand los met een mes en stort de mousse op een bordje
- Garneer met de sinaasappelsliertjes en maal er wat peper over
- Giet er de saus langs/overheen en garneer met de (gehalveerde?) druiven