Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert oktober 2023 (10 personen)
Peren in bockbier met een La Trappe tripel-parfait
Ingrediënten:
- 8 eierdooiers
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 400 gr (een blik) gezoete gecondenseerde melk
- 250 gram Mascarpone
- 1 citroen
- 2 flesjes La Trappe Tripel
- 5 stevige handperen
- 1 citroen
- 2 steranijsjes
- 2 x 35 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 flesjes La Trappe Bockbier
- Handje rijpe bramen
- Paar takjes munt
BEGIN met de parfait:
- Laat 2 flesjes La Trappe tripel tot de helft inkoken en laat dit vervolgens weer tot lauw afkoelen.
- Klop het ingekookte bier met de eidooiers en lichtbruine basterdsuiker au-bain-marie dik en schuimig.
- Klop er de gezoete gecondenseerde melk door.
- Klop de Mascarpone los met de geraspte schil van 1 citroen en spatel dit door de biermassa.
- Bekleed een plat bakblik met opstaande rand met plasticfolie en giet er de biermassa in. Dek ook de bovenkant af met folie en zet de vorm in de vriezer, tot de massa goed is bevroren.
- Haal hem 10 minuten voor gebruik uit de vriezer en laat de parfait bij kamer-
temperatuur iets zacht worden.
Peren in Bockbier
- Schil de citroen dik en pers hem uit.
- Doe het Bockbier met 35 gram basterdsuiker, de citroenschil en de steranijsjes in een pan en breng alles aan de kook.
- Laat alles ca een kwartier doorkoken tot het bier tot de helft is ingekookt.
- Schil intussen de peren. Zet de peren dicht tegen elkaar in een passende pan.
- Zeef het bier.
- Roer er de rest van de basterdsuiker en het citroensap door, giet over de peren en laat alles nog 20 minuten zachtjes doorkoken tot de peren zacht zijn.
- Haal de peren voorzichtig uit de pan en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
- Kook het bier op een hoog vuur verder in tot ca 3/4 dl.
- Serveren:
- Snijd de peren in de lengte middendoor. Verwijder met een bolletjessteker het
Serveer de halve peren met een stuk bierparfait op een koud bord.
Garneer met wat bramen en een blaadje munt.