Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert maart 2023 (10 personen)
Kaiserschmarrn mit Zwetschgenröster
Traditionele Kaiserschmarrn met pruimencompote
Ingrediënten
- 8 rijpe pruimen
- 40 gr suiker
- 150 ml rode wijn
- 1 kaneelstokjes
- 0,5 steranijs
- 1 vanillestokje
- Eventueel wat maïzena
- 625 ml VOLLE melk
- 350 gr bloem
- 10 eieren
- 50 gr suiker
- 3 eetlepels rozijnen
- 125 gr boter
- 2,5 eetlepel boter
- 50 gr suiker
- Poedersuiker
Bereiding pruimencompote:
- Halveer de pruimen en verwijder de pitten
- Doe de 40 gr suiker in een steelpan en laat op zacht vuur licht karamelliseren
- Blus daarna af met de helft van de rode wijn en laat de alcohol verdampen (LET OP: dit spettert!)
- Voeg kaneelstokje, steranijs, en de gehalveerde pruimen toe en breng aan de kook
- Voeg het vanillestokje toe (opengesneden en uitgeschraapt)
- Voeg de rest van de rode wijn toe
- Laat met het deksel op de pan ongeveer 15 minuten sudderen op matig vuur tot de pruimen uit elkaar gaan vallen
- Voeg eventueel wat maïzena toe om de compote wat binding te geven
- Zet opzij tot gebruik.
Bereiding Kaiserschmarrn:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Scheid de eieren
- Meng de eidooiers met de melk en bloem
- Klop de eiwitten luchtig met 50 gr suiker (met een mixer: kom en gardes ontvetten!)
- Spatel het luchtige eiwit voorzichtig door het dooiermengsel
- Verhit de boter in twee koekenpannen en schenk het beslag in de pannen
- Verdeel de rozijnen over het mengsel en laat de pannenkoeken even bakken in de pan, om aan de onderkant wat kleur te krijgen
- Bak ze vervolgens IN DE OVEN in ongeveer 20 minuten verder af
- Leg de Kaiserschmarrn op een plank en scheur met 2 lepels in gelijke stukken
- Karamelliseer de overige suiker in een grote koekenpan en voeg de boter toe
- Roer tot een karamel
- Voeg dan de stukken Kaiserschmarrn toe en meng tot alle stukjes zijn bedekt met een dun laagje karamel.
- Serveer de Kaiserschmarrn met de pruimencompote en garneer met poedersuiker en eventueel een toefje crème fraiche (als dat nog ergens over is)