Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht maart 2022 (10 personen)

Provençaalse vleesrolletjes met Tian

 

 

Ingrediënten

  • 10 ONgepaneerde schnitzels
  • 180 gr zwarte olijven zonder pit
  • 180 gr groene olijven zonder pit
  • 12 ansjovisfilets
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels Provençaalse kruiden
  • Olijfolie
  • 7 eetlepels pijnboompitjes
  • 60 gr boter
  • 350 ml vleesbouillon (pot)
  • 350 ml kookroom
  • 5 uien ( + 300 gr)
  • 7 grote tomaten, ontveld (+ 700 gr)
  • 2 flinke courgettes (+ 700 gr)
  • 2 flinke aubergines ( + 600 gr)
  • 5 flinke aardappelen (+ 450 gr)
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 125 gr Parmezaanse kaas

 

Gereedschap:

  • Vershoudfolie
  • Keukengaren
  • aluminiumfolie

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

 

Voorbereiding vlees:

  • Sla de schnitzels tussen vershoudfolie iets platter (met de bodem van een steelpan of een vleeshamer)
  • Hak de olijven, ansjovisfilets, 3 teentjes knoflook met de helft van de kruiden fijn en vermeng met 2 eetlepels olijfolie en versgemalen peper
  • Bestrijk de schnitzels aan één kant met dit mengsel
  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin
  • Strooi ze over het olijvenmengsel op de schnitzels
  • Rol de schnitzels strak op (olijvenmengsel uiteraard aan de binnenzijde) en zet ze vast met keukengaren

 

Voorbereiding Tian: (bedenk tevoren of je 10 kleine schaaltjes of 1 grote schaal wilt maken)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd alle groenten en de aardappelen in plakken van ongeveer 5 mm dik (mandoline?)
  • Snipper de ui en pers de knoflook in een ovenschaal (of schaaltjes) en zet de groente- en aardappelplakken om en om netjes rechtop tegen elkaar in de schaal
  • Besprenkel met de olijfolie en tijm en breng op smaak met zout en peper
  • Bedek de schaal(tjes) met aluminiumfolie en bak ongeveer 40 minuten in de oven
  • Verwijder de folie, rasp de Parmezaan over de schaal(tjes) en bak nog eens 20 minuten.

 

Vlees afwerken:

  • Verhit de boter met een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de vleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin
  • Schenk de bouillon bij de vleesrolletjes in de pan en stoof ze ongeveer 15 minuten
  • Neem de rolletjes uit de pan en houdt ze warm in aluminiumfolie
  • Roer de kookroom door het stoofvocht en meng de overgebleven kruiden door deze saus
  • Laat dit iets inkoken

 

Zorg dat beide gerechten tegelijk klaar zijn!

Serveer de vleesrolletjes met de saus en (een schaaltje) van de Tian, of verdeel de Tian over de 10 borden als je hem in 1 grote schaal hebt gemaakt.