Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht november 2018 (10 personen)
KOEÉ LAPIS (spekkoek, kruidige twee kleurencake)
Ingrediënten
- 20 eieren
- 300 gram bloem
- 300 gram boter
- 500 gram suiker
Kruiden:
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen kruidnagelen
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel gemalen foelie
Bereidingswijze
- Splits de eieren in dooier en wit.
- Klop de eierdooiers met de suiker en de boter tot een gladde massa.
- Doe er al roerend de bloem door.
- Klop de eiwitten tot schuim
- Schep het eiwit door het beslag.
- Verdeel het beslag in 2 helften
- Voeg aan 1 deel de kruiden toe.
- Vet een springvorm in en doe er een laagje deeg in.
- Laat dit in de oven of onder de grill op de hoogste stand bijna gaar worden. Dit duurt ongeveer 7 minuten
- Voeg laag na laag, afwisselend, het deeg toe, steeds een nieuwe laag als de vorige bijna gaar is.
- De bovenste laag moet van het donkere beslag zijn.
- Na de laatste laag de spekkoek nog 5 minuten in de hete oven laten staan.
- Dan uit de oven halen en 5 minuten laten afkoelen.
- Verwijder de rand van de springvorm en laat de spekkoek verder afkoelen.
- Verdeel deze in 10 punten en serveer met het ijs.