Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht februari 2022 (10 personen)
Cappuccino van witlof met Roquefort en gebrande hazelnoot
Ingrediënten
- 9 stronken witlof
- 1 grote witte ui
- 1 teentje knoflook
- 150 gr gekookte ham
- 100 gr hazelnoten
- 150 gr Roquefort
- 75 gr (gezouten) roomboter
- 150 gram room
- 3 dl gevogeltefond
- 200 ml slagroom
- Verse nootmuskaat
- Fleur de sel
- Versgemalen peper
- Goede olijfolie
Gereedschap:
- Flinke kookpan
- Koekenpan
- Zeef
- Blender of staafmixer
- Knoflookpers of rasp
- Garde
Bereiding:
- Snijd de witlof ZONDER de kern in kleine stukken, was deze kort in koud water en maak dan goed droog
- Pel en snipper de ui
- Verhit wat olie in de pan en bak hierin de ui zachtjes glazig. De ui mag niet bruin worden. Voeg een beetje Fleur de sel toe.
- Rasp de knoflook in de pan en voeg ook wat verse nootmuskaat en een beetje verse peper toe.
- Snijd de ham in dunne reepjes en voeg dit toe aan de pan.
- Vloek een blokje boter (75 gram) toe en roer alles even goed door.
- Doe de witlof in de pan en zweet deze goed aan.
- Voeg daarna de fond en de room toe en kook alles net gaar (ongeveer 15 minuten) met de deksel op de pan.
- Giet de soep in de blender of maak hem fijn met de staafmixer.
- Wrijf de soep daarna door een fijne zeef om hem goed glad te maken.
- Doe de hazelnoten met een klein beetje olie in een koekenpan en rooster ze goudbruin.
- Hak de hazelnoten in niet te fijne brokken.
- Klop de slagroom lobbig.
- Serveer de soep in een kommetje en doe hierop wat van de lobbige room.
- Garneer af met brokjes Roquefort en de hazelnoten.