Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert mei 2022 (10 personen)

Yoghurt met honing, jus van passievrucht

en zure matten met mango

(Jacob Jan Boerma ***)

 

 

Ingrediënten

  • 10 passievruchten
  • 1 limoen
  • 2 goed rijpe mango’s
  • Sap van 3 sinaasappels
  • 100 gr suiker
  • 10 rode zure matten (snoepgoed!)
  • 3 Napoleon snoepjes (citroensmaak)
  • 1 potje/flesje honing
  • 1 liter bak/emmer volle Griekse yoghurt (Lidl)
  • 4 meringues

 

 

Bereiding

  • Halveer de passievruchten en lepel de inhoud in een zeef, vang het vocht op in een pannetje of kom. Wrijf met een soeplepel of klein bakje het sap door de zeef.
  • Giet het sap van de sinaasappels ook door de zeef. Bewaar de inhoud van de zeef ook (passievruchtpitjes en sinaasappelpulp)
  • Laat de suiker met iets water blonderen in een pan op hoog vuur.

(Tip: Blonderen is het eerste stadium van karameliseren. Wanneer de suiker lichtgeel kleurt spreken we van blonderen.)

  • Snijd ondertussen de zure matten zeer fijn.
  • Voeg de zure matten toe aan het pannetje suikerwater en blus dit direct af met het sap van de passievruchten en sinaasappels. Laat dit kort koken (ongeveer 30 seconden).
  • Giet dit in de blender en blender fijn. Schenk het daarna door een zeef in een kom.
  • Schil de mango en snijd deze in mooie kleine blokjes.
  • Schep de mango blokjes in een bord. Schenk hier een beetje van de passievrucht/zure matten jus overheen en druppel er wat honing overheen.
  • Doe er een paar flinke eetlepels yoghurt bovenop en nog wat van de passievrucht zure matten jus.
  • Rasp er een klein beetje van de limoenschil overheen en een half Napoleon snoepje.
  • Schep er een paar van de passievruchtpitjes bij en voeg eventueel nog wat honing toe naar eigen smaak.
  • Brokkel tot slot de meringue over het dessert.