Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Soep (10 personen) 10-11-2015

Koude amandel-knoflooksoep met druiven

 

Ingrediënten:

Sesamkoekjes:

5 sneden Witbrood

2 eetlepels Sesamzaadjes

40 gram Boter

 

Soep:

300 gram Oud witbrood

400 gram Witte amandelen (dus absoluut ZONDER vel!) of amandelpoeder

3 Knoflooktenen

Zout

2 eetlepels Sherryazijn

1 eetlepel Limoensap

6 eetlepels Goede olijfolie

30 witte druiven, zonder pit

 

Bereiding

Sesamzaadkoekjes:

Steek met een steker van ø5cm 10 rondjes uit het brood. Beboter deze rondjes met gesmolten boter. Strooi er gelijkmatig de sesamzaadjes op en rooster ze, vlak voor het opdienen, lichtbruin onder de gril. Verwerk overgebleven broodresten in de soep.

 

Soep:

Indien het brood niet echt oud is, verouder het dan in een oven van 180 graden.

Verwijder de korsten, snijd of breek het brood in brokken. Laat het brood 10 minuten wellen in ijskoud water.

Vermaal de amandelen tot poeder in de blender of koffiemolen.

Verwijder de kern uit de knoflook en snijd ze klein. Maak van de knoflook en het zout in de vijzel een papje.

Doe het papje met het uitgeknepen brood, het amandelpoeder en 2 dl koud water in de blender. Draai er een gladde massa van. Voeg al draaiende de azijn toe en dan beetje bij beetje de olie, alsof je mayonaise maakt. Ga door totdat de massa geheel glad, dik en romig is. Zet alles zeer koel weg.

 

Koel 8 dl water met ijsblokjes. Klop zoveel van dit ijskoude water door de amandelmassa totdat deze op yoghurt dikte is. Breng het geheel op smaak met eventueel nog wat zout en/of azijn. De soep dient een pittige smaak te hebben.

Verdeel de soep over ijskoude soepborden en plaats die tot het moment van uitserveren in de koeling.

Halveer de druiven, zet ze ook koel weg.

 

Presentatie:

Leg in de soep enkele halve druiven en plaats op tafel een sesamkoekje op een klein schaaltje naast het bord.