Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Limoncello Semifreddo
Nagerecht
14-2-2017
Ingrediënten:
rasp en sap van 1 citroen
2 el kristalsuiker
80 ml limoncello
325 gr lemon curd
250 gr verse stevige roomkaas (monchou)
250 gr mascarpone
24 lange vingers
Citroensiroop:
100 gr kristalsuiker
fijne rasp van 1 citroen
Bereiding:
Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door. Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.
Doop 8 lange vingers in het limoncello-mengsel en schik ze op de boden van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).
Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt. Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.