Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert november 2023 (10 personen)
Gestoofde pruimen met geklopte yoghurt, munt en noten
Ingrediënten
- 20 flinke pruimen
- 150 gr gepelde ONgezouten pistachenoten
- 50 gr boter
- 40 gr ruwe rietsuiker
- 6 el cognac
- 5 el vloeibare honing
- 400 ml slagroom
- 500 ml Griekse yoghurt
- Paar takjes munt
Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden!
- Spreid de pistachenoten uit op een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten. Let op dat ze niet verbranden!
- Snijd de pruimen over de helft en verwijder de pit
- Verwarm de boter in een grote koekenpan, tot de boter gaat schuimen
- Leg de pruimen in de pan, met het snijvlak naar beneden
- Strooi de suiker erover en laat zachtjes karamelliseren en laat de pruimen hun vocht afgeven
- Er moet hierdoor langzaam een dikke zalvige saus ontstaan
- Keer de pruimen om voordat ze té zacht worden: de pruimen moeten hun vorm behouden, maar wel zacht worden.
- Als de saus te dik wordt eventueel aanvullen met wat water.
- Hak de pistachenoten grof
- Hak de muntblaadjes grof
VLAK VOOR HET OPDIENEN:
- Doe de room in een grote kom
- Klop de room tot hij licht luchtig is
- Sprenkel er de honing over en spatel de yoghurt erdoor
- Proef, voeg eventueel nog wat honing toe
Afwerking
- Schep een flinke eetlepel yoghurtroom in een kommetje en maak in het midden een kuiltje
- Leg hier 2 warme pruimen in en schep er wat van de saus over
- Bestrooi met de pistachenoten en de munt
- Dien direct op!