Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert juni 2023 (10 personen)
Gebakken appel-roomijs met verse boerenmeisjes
Ingrediënten
- 1 liter Hertog Roomijs (of ander merk goed roomijs)
- 1 kg Granny Smith appels
- 1 kg suiker
- Calvados
- Boter
- 10 abrikozen (liefst vers, anders gedroogd)
- 500 ml brandewijn
- 2 kaneelstokjes
- 5 st steranijs
- Zeste van 2 sinaasappels
- 2 el maizena
IJs met gebakken appel:
- Laat de bak ijs ontdooien tot het ijs goed schepbaar is
- Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in blokjes van 1 x 1 cm
- Smelt 50 gr boter in neen flinke koekenpan en bak de appelblokjes 1 minuut
- Voeg 2 eetlepels suiker toe en roer deze goed door de appels
- Blus af met 125 ml Calvados
- Laat op middelhoog vuur staan tot de alcohol is verdampt
- Laat afkoelen
- Meng het ijs goed met de gebakken appel en zet terug in de vriezer tot gebruik
Boerenmeisjes:
- Snijd de abrikozen in kwarten en verwijder de pit
- Zet een koekenpan op hoog vuur en bedek de bodem van de pan met 300 gr suiker
- Leg de abrikozen op de suiker en voeg de kaneelstokjes, steranijs en sinaasappelzeste toe
- Strooi er daarna nog 75 gr suiker over
- Zodra de suiker begint te bubbelen en dus BIJNA begint te karamelliseren blus je af met de brandewijn
- Voeg ook 50 ml water toe
- Laat het geheel koken tot de suiker volledig is opgenomen
- Bind het geheel met de maizena, roer goed door en haal daarna van het vuur
- Laat minimaal 5 minuten afkoelen
Leg de boerenmeisjes op een bord, serveer met een flinke bol van het ijs en schenk tot slot de jus van de boerenmeisjes over het dessert.