Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert juni 2023 (10 personen)

Gebakken appel-roomijs met verse boerenmeisjes

 

 

 

Ingrediënten

  • 1 liter Hertog Roomijs (of ander merk goed roomijs)
  • 1 kg Granny Smith appels
  • 1 kg suiker
  • Calvados
  • Boter
  • 10 abrikozen (liefst vers, anders gedroogd)
  • 500 ml brandewijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 st steranijs
  • Zeste van 2 sinaasappels
  • 2 el maizena

 

IJs met gebakken appel:

  • Laat de bak ijs ontdooien tot het ijs goed schepbaar is
  • Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in blokjes van 1 x 1 cm
  • Smelt 50 gr boter in neen flinke koekenpan en bak de appelblokjes 1 minuut
  • Voeg 2 eetlepels suiker toe en roer deze goed door de appels
  • Blus af met 125 ml Calvados
  • Laat op middelhoog vuur staan tot de alcohol is verdampt
  • Laat afkoelen
  • Meng het ijs goed met de gebakken appel en zet terug in de vriezer tot gebruik

 

Boerenmeisjes:

  • Snijd de abrikozen in kwarten en verwijder de pit
  • Zet een koekenpan op hoog vuur en bedek de bodem van de pan met 300 gr suiker
  • Leg de abrikozen op de suiker en voeg de kaneelstokjes, steranijs en sinaasappelzeste toe
  • Strooi er daarna nog 75 gr suiker over
  • Zodra de suiker begint te bubbelen en dus BIJNA begint te karamelliseren blus je af met de brandewijn
  • Voeg ook 50 ml water toe
  • Laat het geheel koken tot de suiker volledig is opgenomen
  • Bind het geheel met de maizena, roer goed door en haal daarna van het vuur
  • Laat minimaal 5 minuten afkoelen

 

Leg de boerenmeisjes op een bord, serveer met een flinke bol van het ijs en schenk tot slot de jus van de boerenmeisjes over het dessert.