Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Kookpraatje bij het menu van mei 2020
Het regent de afgelopen maanden slecht nieuws, lijkt het wel.
Een “alternatief genezer” heeft jaren geleden eens tegen mij gezegd dat er een tijd van “demonen en
onheil” aan zat te komen en dat het hoog tijd werd dat we allemaal voor een noodvoorraad gingen
zorgen.
Ik heb die man toen hartelijk uitgelachen, maar begin nu toch te vermoeden dat hij met die tijd de
huidige bedoelde. Ook dat voorraadje aanleggen hebben we uiteraard voorbij zien komen. Al zegt
mijn herinnering dat hij een voorraad water en voedingsmiddelen bedoelde, niet noodzakelijk
toiletpapier…. Maar ja: of je er nu schijt aan hebt of niet, feit blijft dat Corona er voor zorgt dat we al
twee maanden niet samen in de keuken kunnen staan.
We worden niet allemaal even hard getroffen door de huidige crisis. Enkelen van ons rollen er zonder
al te veel kleerscheuren doorheen, anderen hebben harde verliezen te incasseren gekregen. Wij
wensen Charles en Monique (en hun families) alle sterkte toe!
De crisis zorgt er ook voor dat sommigen een stevige knauw in hun inkomen voor hun kiezen krijgen.
Voor anderen, onder andere ik zei de gek, is deze crisis juist een ongelooflijke bron van werk en
ervaring. Je traint jarenlang op allerlei crisisscenario’s, maar we hadden nooit verwacht dat we een
crisis voor onze kiezen zouden krijgen die maandenlang heel de wereld in zijn greep heeft.
Toch zorgt deze situatie ook weer voor nieuwe uitdagingen en kansen. Zo gaan we allemaal, voor het
eerst in ons leven, gezamenlijk op afstand koken.
Bijkomend voordeel is dat onze partners nu eindelijk eens een keer (op de kookavond zelf) mee
mogen genieten van onze producten.
Omdat deze situatie nog helemaal nieuw is en we dus nog niet weten hoe het uit gaat pakken, heb ik
gekozen voor een menu met drie gerechten. Ze zijn allemaal redelijk makkelijk, maar enige uitdaging
is wel aanwezig.
Zorg er voor dat je op de kookavond alle ingrediënten in huis hebt en dat de mise-en-place al gemaakt
is: dat alle ingrediënten afgewogen en klaar om te gebruiken.  Klaar staan dus!
Zorg er verder v oor dat je een goede wifi-verbinding hebt en dat het apparaat dat je gaat gebruiken
(laptop, telefoon of pad) aangesloten is op het lichtnet: anders haal je het einde van de sessie niet!
Vlak voor aanvang van de sessie stuur ik iedereen een link met de vergader-id. Die link moet je
openen op het apparaat dat je gaat gebruiken voor de sessie, dan zou verder alles zichzelf moeten
wijzen….. (Sprak hij hoopvol).
Als voorgerecht hebben we een spaghetti van taugé met Parmezaanse kaas. Redelijk simpel gerecht,
maar wel een waarbij je even goed op moet letten. Alles moet in de juiste volgorde en op tijd, wil je
een warm gerecht op je bord krijgen!
Daarna gaan we aan een wokgerecht van witte asperges met gamba’s. Ook simpel, maar bijzonder
smaakvol en, ondanks de eenvoud, ook mooi om te zien!
Als laatste een dessert van filo- of loempiadeeg, gevuld met gekarameliseerde appeltjes met kaneel
en crème Anglaise. Niet moeilijk, wel een beetje technisch en zeker een feestje op het bord.
Ik denk dat geen van de dames het erg zal vinden als je op Moederdag ook al een poging doet om het
te maken .