Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Bijgerecht november 2021 (10 personen)
Gebakken aubergines met lente ui (Bharta)
Ingrediënten:
- 4 grote aubergines
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 1 eetlepel zwart mosterdzaad
- 1 bos lente-ui, fijngehakt
- 200 gr champignons, gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout
- 2 blikken van 400 gr tomatenblokjes
- 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
- 1 verse rode chilipeper, fijngehakt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Prik de aubergines rondom in met een vork en bestrijk ze met olie
- Bak ze 30 tot 35 minuten in de oven, tot ze gaar zijn
- Verwarm de overgebleven olie in een pan en bak het mosterdzaad 2 minuten tot het begint te “springen”.
- Voeg de uien, champignons, knoflook en chilipeper toe en bak alles 5 minuten.
- Voeg dan chilipoeder, komijn, koriander, kurkuma en zout toe en bak nog 4 minuten.
- Voeg de tomaten toe en laat alles 5 minuten sudderen.
- Snijd de (afgekoelde) aubergines overlangs doormidden en verwijder het zachte vruchtvlees met een lepel.
- Doe dit in een schaal en prak het tot het een grove struktuur heeft.
- Voeg de aubergines en de koriander toe aan de saus.
- Breng aan de kook en laat de saus indikken.