Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht (soep) november 2019 (12 personen)
Gentse waterzooi met kip
Waterzooi
- 1 kg kippendijen zonder vel
- 1 liter kippenbouillon (van tablet)
- 2 dl slagroom
- 2 winterwortelen: in hele fijne julienne
- 1 prei, in fijne julienne
- 2 stengels bleekselderij, in fijne julienne
- 1 klont roomboter
- 2 eidooiers
- Verse peterselie
Bereiding
- Warm de bouillon op tot tegen het kookpunt
- Leg de kip in de warme bouillon en pocheer deze 20 minuten
- Haal de kip uit de bouillon, laat afkoelen en trancheer
- Zeef de bouillon
- Zet de bouillon weer op laag vuur en voeg de helft van de room toe (NIET koken!)
- Stoof de groenten gaar in de boter
- Maak een liaison door de eidooiers door de rest van de room te kloppen
- Haal de bouillon van het vuur en bind deze met de liaison. NIET meer laten koken!
- Breng op smaak met peper en zout, houd de bouillon warm
Afwerking en serveren
- Gebruik 12 warme diepe borden
- Verdeel de warme groenten over de borden
- Verdeel de getrancheerde kip over de groenten in de borden
- Schenk hierop de warme bouillon
- Garneer af met de verse peterselie en serveer direct