Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht oktober 2023 (10 personen)

Mosselen op een crème van Parmezaan

 

 

Ingrediënten

 

  • 250 gr aardappel (kruimig)
  • 1 potje ansjovis (5 of 6 filets)
  • 300 gr (geraspte) Parmezaan
  • 25 gr eiwit (1 ei)
  • Peper en zout
  • 40 st mosselen groot
  • 1 dl witte wijn
  • 300 gr spinazie
  • Zonnebloemolie
  • 0,75 dl groentebouillon
  • 65 gr Maizena (2 theelepels)
  • 100 gr bloem
  • 0,5 dl melk
  • 2 tl sesamolie
  • 25 gr gemengde kleurige sla

 

Bereiding:

 

Parmezaancrème

  • Schil de aardappels en snijd ze in fijne brunoise
  • Kook ze in de melk met de ansjovisfilets
  • Als de aardappels gaar zijn, verwijder de vis
  • Voeg dan roerend de geraspte kaas toe, tot deze is opgelost
  • Klop het eiwit op en schep het door de crème
  • Meng alles met de staafmixer zeer fijn, tot je een gladde massa hebt
  • Breng op smaak met peper en zout, zet afgedekt weg op een warme plek

 

Mosselen

  • Was de mosselen goed onder koud water
  • Kook de mosselen gaar in een beetje witte wijn
  • Verwijder de schelpen, bewaar 30 mosselen en geef de rest aan de sommelier als pre-amuse

 

Spinaziesaus

  • Was de spinazie en bak deze vervolgens aan in wat olie
  • Als de spinazie geslonken is, voeg dan de bouillon toe.
  • Mix dit vervolgens met een staafmixer, samen met 2 theelepels (15 gr) Maizena tot een gladde saus
  • Breng op smaak met peper en zout en zet afgedekt weg op een warme plek

 

Afwerking

  • Verhit in een diepe pan olie om te frituren (175 graden)
  • Maak een papje van de rest van de Maizena, bloem, melk, sesamolie en peper en zout
  • Haal hier de mosselen doorheen
  • Frituur de mosselen tot goudbruin
  • Besprenkel de sla heel licht met wat olie
  • Maak op een bord een spiegel van de spinaziesaus
  • Plaats de Parmezaancrème in het midden, zodat de saus naar de kant wordt gedrukt
  • Leg op de crème de gebakken mosselen en garneer met wat sla