Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Warme amuse Kerstdiner 2018 (24 personen)
Scampi in Kataifi met frisse komkommer en pittige ketchup
Ingrediënten pittige ketchup
- 1 flinke ui
- 1 teen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- 1 stuk gemberwortel, ong 2 cm
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 20 gr tomatenpuree
- 50 gr rietsuiker
- 100 ml sushi azijn
- 2 blikken tomatenblokjes (800 gr totaal)
Bereiding
- Pel en snipper de ui en de knoflook.
- Verwijder de stelen en de zaadlijsten van de paprika en de chilipeper. Snijd
het vruchtvlees in stukjes.
- Schil en rasp de gemberwortel.
- Verwijder de buitenste bladeren en de wortels van het citroengas en snijd het
witte deel fijn.
- Schenk een scheutje olie in een pan en voeg ui, knoflook, paprika, chilipeper,
gemberwortel en citroengras toe. Laat circa 5 minuten zachtjes garen totdat
alle ingrediënten zacht zijn.
- Roer de tomatenpuree erdoorheen laat nog 4 minuten garen.
- Voeg de rietsuiker toe en blus af met sushiazijn.
- Voeg de tomaten toe.
- Laat circa 30 minuten zachtjes garen.
- Draai de ketchup glad in de blender of keukenmachine.
- Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Ingrediënten frisse komkommer
- 3 komkommers
- 2 sjalotjes
- 2 kleine rode chilipepers
- 3 el sushi azijn
- 2 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 1 tl zout
Bereiding
- Schil en rasp de komkommers bestrooi met zout en laat in een vergiet
uitlekken.
- Pel de sjalotjes en snijd in zo dun mogelijke ringen.
- Halveer de chilipepertjes, verwijder het steeltje en het zaad en snijd het
vruchtvlees fijn.
- Meng de ingrediënten met de sushiazijn, suiker, sojasaus en sesamolie.
Ingredienten Scampi in Kataifi
- 2 zakken (2 kilo) scampi maat 6/8 (ongeveer 30 stuks)
- 1 pot stemgember (gemberbolletjes op siroop)
- 4 pakken Kataifi
- 1 liter arachide olie (of andere frituurolie)
Bereiding
- Verwarm de olie tot 170 graden
- Maak de scampi schoon indien nodig: Breek de staart van de kop. Pel de
staart en verwijder het darmkanaal.
- Snijd 24 dunne plakjes van de stemgember
- Leg op iedere scampi een plakje gember
- Verpak iedere scampi in een beetje kataifi.
- Frituur de scampi goudbruin in de olie, 3 stuks per keer
Opmaak
- Serveer op kleine warme bordjes
- Leg een beetje van de komkommer midden op het bordje
- Leg daarop 1 garnaal
- Doe een klein beetje van de ketchup op de garnaal en druppel er nog wat omheen